„A mi hivatásunk az, hogy a világ közepette éljünk, ott, ahol Isten dicsőségét legjobban előmozdíthatjuk.”

Csillag Etelka SJC

 

 

1930-ban Szegeden születtem.
Egy tanyán éltünk Domaszék mellett. Édesapám paprikával és sok egyébbel gazdálkodott. Szegények voltunk, még egy babám sem volt.
A hivatás gondolata akkor vetődött fel bennem először, amikor a kommunisták és a rendőrség nem akarták engedélyezni, hogy a KALÁSZ lány mozgalommal egy színdarabot adjunk elő. Szerettem még kapálás közben is imádkozni.

A Társaságba a szegedi Kordában jelentkeztem. Olyan közösségbe vágytam, ahol családomért és más nem hívőkért imádkozhattam, engesztelhettem. Bonyhád melletti kis faluban Mucsfán szerettem meg a bukovinai székelyeket, akik között, mint sekrestyés és napszámos dolgoztam. Minden este más családnál voltunk beszélgetni, diafilmet vetíteni, imádkozni.

1957 Pünkösdjén kezdtem el szolgálatomat Kismányokon. Sperber Anna testvérrel több, közel 60 évet apostolkodtunk a kitelepített bukovinai székelyek lakta kis faluban. Együtt éltük velük a dolgos hétköznapokat és a sok szép ünnepet. A környéken híressé vált az a karácsonyi székely pásztorjáték, amit megszerveztünk és máig megrendezésre kerül. Sok gyerek járt hozzánk tanulni, játszani és beszélgetni. Hitoktató, kántor és jezsuita pap nevelődött ki közülük. A plébánián laktunk ahol a falu katolikus kápolnája is volt.

Kitelepített németek és a falu teljes összefogásával templomot építettünk. 1989 óta a gyönyörű székely faragással díszített templom, és az 1941-ben kimenekített Hadikfalvi Szűzanya kép fogadja a közösséget és a zarándokokat. Nagyon becsülöm és szeretem az én székely népem. Szívesen sétáltam, jártam a Mecsek oldalába kialakított keresztutat velük és értük. Úgy érzem sikerült megélnem Alapító atya vízióját, hogy éljünk az egyszerű emberek között, velük küzdve, őket szeretve, tanítva, nemesítve. Idősödve a Szív Lelkiségi Központban derűs szívvel élek. Mindennap imádkozom Kismányokért és a székelyekért.