keresés YouTube Facebook Instagram
női apostoli élet társasága
Jézus Szíve Társasága Societas Jesu Cordis
Facebook

Jézus Szíve Társasága

100 éves a Jézus Szíve Társasága - sjc.hu

2021.01.02.

Kedves Barátaink!

Tegnap különleges eseményben volt részünk: 100 éves közösségünket, a Jézus Szíve Társaságát ünnepeltük zárt körű imádság és szentmise keretében ott, ahol 100 éve az első 12 testvér köteleződött el (eredeti nevünkön) a Jézus Szíve Népleányai Társaságába. Akkor a Mária Kongregáció kápolnája volt – ma a Párbeszéd Háza kápolnája, ahol most épp Mindszenty József bíboros kiállítása van.

A terem középpontjában látható kép Máriát, a Jótanács anyját ábrázolja, amely előtt az első 12 testvér tette le az esküt. A nevükkel jelzett gyertyákat nekik és Alapítónk emlékére gyújtottuk meg.

A kép később átkerült néhány házzal arrébb, a Társaság Központi Házába, az általános elöljáró irodájába. A házat 1945. január 3-án bombatalálat érte. Az akkori elöljáró, Lafranco Margit az irodában volt, aki két nappal később belehalt a sérüléseibe. A kép viszont épségben megmaradt. 1950-ben a testvéreknek 72 órán belül kellett elhagynia a házat, akkortól lakásokon őrizték a képet. 2003-ban, a visszakapott és felújított épület újra Központi Háza lett a Társaságnak, és a kép visszakerült méltó helyére, az általános elöljáró irodájába.

A szentmisét P. Vízi Elemér jezsuita tartományfőnök mutatta be, az oltárt Alapító Atyánk ezüstmisés keresztje díszítette, amelyet 1926-ban kapott a testvérektől.

Szentmise után befogadtunk egy új testvért is, aki most kezdi nálunk az előpróbaidejét. 

Sajnos az idősebb testvérek most a járvány miatt karanténban vannak, és a határzár miatt sem tudtak többen részt venni – de interneten keresztül bekapcsolódtak az ünneplésbe.

Személyesen most tizenöten voltunk jelen, de reméljük, hogy az év folyamán egy nagyszabású ünnepséget tudunk majd tartani barátainkkal és jótevőinkkel együtt.

Addig is hálásan köszönjük és továbbra is kérjük az imáitokat.