keresés YouTube Facebook Instagram
női apostoli élet társasága
Jézus Szíve Társasága Societas Jesu Cordis
Facebook

Jézus Szíve Társasága

Ökológiai megtérés

2020.03.17.

Március 14-én Laczkó Zsuzsanna SJC tartott előadást Ökológiai megtérés címmel a péceli Magyarok Nagyasszonya templomban.

Mondandóját karizmánk egyik fontos elemével, az Isten – ember – világ harmóniájának ismertetésével indította: eszerint minden, amit az Isten iránti szeretettel érintünk, ebbe a harmóniába vonz be bennünket. Az ember a teremtett világ által jut el Istenhez, és a teremtett világ is az emberen keresztül éri el Teremtőjét.

Szent II. János Pál pápát és Ferenc pápát idézve arra emlékeztetett, hogy minden teremtményben benne lakik az Isten Lelke, s a Vele való kapcsolatra hív, aminek felfedezése az ökológiai erények kialakítására kell, hogy késztessen mindenkit.

Assisi Szent Ferenc lelkületét követendő példának állítva, biztatást adott, hogy a saját akaratunkból átlépjünk oda, ahol az Isten által teremtett világnak szüksége van ránk. Ha minden létezővel átérezzük az egységet, könnyen megszületik szívünkben a törődés és mértéktartás erénye.

A hallgatóság rácsodálkozhatott az Univerzum kialakulására, s a közbeiktatott zsoltármeditáció elmélyítette a szívekben a hálát a teremtett világért.

Fájdalmas volt a szembesülés azzal, hogy a felfoghatatlanul hosszú idő alatt kialakult világmindenség végén megjelenő ember mennyi sérülést okozott a Földnek – különösen az elmúlt 50 évben, a globális ökológiai válság időszakában. Ennek részletezése megdöbbentően, az élelmiszerpazarlás és a ruhaipar okozta környezetszennyezés adatai pedig sokkolóan hatottak. 

A fogyasztói szemléletből, leselejtezés kultúrájából való kilépéshez konkrét gyakorlati tanácsok is elhangzottak.