keresés YouTube Facebook Instagram
női apostoli élet társasága
Jézus Szíve Társasága Societas Jesu Cordis
Facebook

Korda e-Könyvesbolt

Ünnepnapok – örömnapok – KORDA

2016.11.24.

Gyermekkönyvajánló az egyházi év kezdetére

Erdei kis állatok, iskolába járjatok!
Tanuljatok éneket, hittant, táncot, illemet!

A tanító Cincogi – minden diák szereti.
Szorgos itt a hittanár, a templomból idejár.

Hej, erdei iskola! Mennyi állat jár oda!
Sün, giliszta, katica, lepke, bogár és csiga.
Keresik a jóságot, lelnek sok-sok barátot.

(...) Néhány hét múlva leesett az első hó. Morgó úrfi arcán kedves mosoly bujkált, miközben rá-rádobott a tűzre. Szorgos hangya, a hittanár körbeültette az állatkákat a szőnyegen, majd elkezdte őket tanítani:

– Az egyházi év az adventi időszakkal kezdődik. Advent a karácsony előtti négy hetet jelöli. Ebben az időszakban készülünk karácsonyra, az Úr eljövetelére, Jézus Krisztus születésének ünnepére.

Amíg Szorgos, a bölcs templomi hangya magyarázott, Cincogi a háttérben egy koszorúval foglalatoskodott. Három lila és egy rózsaszín gyertyát erősített a fenyőgallyas koszorúra, és néhány ugyancsak lilásan csillogó szalagot kötött rá. Az állatkák igyekeztek Szorgosra figyelni, de a szemük sarkából titkon inkább Cincogi mozdulatait követték. Szorgos ezért megjegyezte:

– Látom, észrevettétek az adventi koszorút. Ezt ilyenkor szokás készíteni. A négy gyertya a karácsony előtti négy hétre utal. Minden vasárnap egy-egy újabb gyertyát gyújtunk meg rajta, így egyre nagyobb fényességben várjuk a legnagyobb fényt, amely magát Jézus Krisztust jelképezi.

 

Kivonatos részlet Jakubecz Márta: Cincogi és cimborái. Istenkereső erdőkerülők című könyvéből (Korda, 2016.)

 

Cincogi, a kíváncsi és érdeklődő kisegér vidám történetei az 5–8 éves korosztálynak segítenek felfedezni a jóságot és az egyházi ünnepek szépségét. A kötet szerzője, Jakubecz Márta, Felvidéken élő családanya, tanárnő, lelkiségi író.

Ide kattintva megtekintheti a könyvet a KORDA webáruházában, és meg is vásárolhatja.